Ännu ett liv räddat på Flashback

Helt kort tänkte jag skriva ned något om detta:

Igår kväll kl 22.26 skrev Flashback-användaren Thisblowsass att han ”krossat ungefär 170 st 200 mg koffeinpiller och tänker om några minuter sänka det tillsammans med alkohol och en energidryck”. En koffeincocktail som slutar på en dryga 30 000 mg koffein – kaffepower nog att ta kål på ett hundratal fullvuxna män. Han drack den och kunde konstatera att den var ”fantastiskt äcklig”, varefter hans inlägg började bli färre och färre – och snurrigare och snurrigare skrivna.

Men långt innan han skrev sitt sista inlägg i tråden hade användarna Obzoleet, Abortvitae, muppenwtf och HugeSackOfNachos med många flera börjat jaga upp killen bakom kontot. Genom PM, telefonsamtal, Hitta.se och Flashbacks berömda detektivarbete kunde de sedan ringa polis och ambulans, som slutligen hittade och kunde rädda killen.

Under hela denna period fanns det visserligen skribenter i tråden som uppmanade till att fullfölja självmordsförsöket, eller som häcklade TS. Men de fick allt som oftast på pälsen från den stora majoriteten. Mitt intryck är att attityden till självmordsförsök i synnerhet och hjälpsökande individer på Flashback i allmänhet börjar präglas av en allt större förståelse.

Jag räknar inte med att läsa något om detta i någon som helst mediapublikation. Därför skriver jag om det här. För det förtjänar att komma ut.

UPDATE:

I motsats till mitt dystra antagande i slutet av detta inlägg så togs faktiskt detta fall upp i både ena och andra mediet, som t.ex helahälsingland.se, sverigesradio.se och Nyheter24.se.

Det anmärkningsvärda är att de flesta medier (med undantag för Nyheter24) hänvisar till Flashback som ”internetforumet” eller ”hemsidan”. Ingen egentlig cred där alltså. I motsats till hur det skulle varit om självmordsförsöket lyckades. Är det så jävla svårt att erkänna Flashback som en mångdubbel plats där både bra och dåliga företeelser kan födas?

Det här inlägget hedrades till yttermera visso med att användas som gästinlägg på den finfina siten Feber.se – läs och kommentera även där om ni vill.

SISTA UPDATE:

Killen som Flashback räddade gjorde en video, för att tacka alla. Plötsligt glömmer jag alla Flashbacks nackdelar någonsin.

Detta inlägg publicerades i Flashback. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Ännu ett liv räddat på Flashback

 1. lillaslinkan skriver:

  Oh. Ah. Gillar såklart bloggen och tänker minsann länka till den. Deal?

 2. lillaslinkan skriver:

  Woho!

 3. radioblogg skriver:

  Så himla bra! Visste ni att av 100 som stoppas/räddas från självmordsförsök är det 85 som inte försöker igen? Fakta jag lärde mig när jag gjorde en nyhet om självmordslarm på nätet http://bit.ly/eFyrzB efter ett ingripande förra helgen http://bit.ly/gVw2EF

 4. nezik keshto skriver:

  tack för upplysningen

 5. Marlene skriver:

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=4322985

  http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/521336-flashback-raddade-ett-liv

  Lite medial uppmärksamhet har det blivit ändå. Men jättebra om det skulle uppmärksammas mer. Jag är själv evigt tacksam till dom som hjälpte Fredrik.
  /Storasyster

 6. Pingback: Christians dagbok – 2011-01-31 | En sur karamell

 7. gotiskaklubben skriver:

  Bra skrivet

 8. Pingback: Ännu ett liv räddat på Flashback | iPortal

 9. sofiesanden skriver:

  bra att det uppmärksammas! Gjorde ett arbete om en kille som tog livet av sig live på flashback i höstas, hemskt!

 10. Pingback: Sex lösa trådar om vad som händer | Repatriering

 11. pounehsblog skriver:

  Vilket jävligt bra inlägg! Man får vara glad att det även finns ”riktiga” människor på dessa forum…

  Schysst blogg förresten! Kika gärna in min med.

 12. mariahermansson skriver:

  Ett inlägg med blandade känslor. Verkligen bra jobbat av dom som sökte upp honom och kunde ringa ambulans. Dessutom riktigt bra skrivet av dig.

 13. plexis skriver:

  Det som är sjukt igentligen är att man skriver att man ska ta självmord på internet överhuvudtaget. sjukare är de människor som pushar på dom. sjukast är att man ”trollar” om det. Men all credd till ”detektiverna”. riktigt bra insattser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s